Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie

serek topiony kremowy 100 g
czosnek 3 ząbki
słodka suszona papryka w płatkach 1 łyżeczka
marynowane papryczki pepperoni czereśniowe 3 sztuki
kiełki cebuli 25 g
suszona żurawina 1/2 szklanki
kukurydza 1/2 puszki
natka pietruszki 1 garść

Marynata

Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
słodka suszona papryka w płatkach 1 łyżeczka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka
tymianek świeży 1 garść
olej 5 łyżeczek
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku

Składnik główny

pierś z kurczaka podwójna 1 duża sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Serek topiony przełożyć do miski blendera. Dodać do niego płatki papryki, czosnek, kiełki i marynowane papryczki. Wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do miski.
Krok 1 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
2
Żurawinę i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć, dodać do serowej pasty, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
3
Każdą pierś z kurczaka ponacinać tak, żeby otrzymać 2 duże płaty. Ułożyć je w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Mięso oprószyć solą czosnkową i pieprzem.
Krok 3 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
4
Na środku mięsa ułożyć przygotowany farsz.
Krok 4 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
5
Zwinąć ścisłą roladę, mocno obwiązać ją nicią.
Krok 5 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
6
Do moździerza przełożyć zielony pieprz, suszone płatki papryki (1 łyżeczka) i suszone pomidory. Dobrze utrzeć.
Krok 6 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
7
Do tego dodać listki tymianku, trochę soli czosnkowej i olej, dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
8
Przygotowaną marynatą dokładnie pokryć roladę, przykryć ją folią spożywczą i odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki (np. na całą noc).
Krok 8 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto
9
Po tym czasie roladę przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w foremce. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Następnie roladę wyjąć z woreczka do foremki. Piec dalej, aż się lekko zrumieni. Roladę przestudzić, usunąć nici. Roladę kroić w niezbyt grube plastry. Podawać na ciepło do obiadu lub po ostudzeniu na kanapki.
Krok 9 - Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.07.2016 08:33
pysznie wygląda
benka 19.07.2016 19:49
Apetyczna :)
ilka01 19.07.2016 11:54
super przepis :)
bietka 19.07.2016 11:52
smaczna rolada :)
Maridka19 19.07.2016 08:51
Pyszny pomysł na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak