Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Smerfetka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 1/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat śmietankowy 1/3 łyżeczki

Krem

śmietana kremówka 500 ml 36%
galaretka niebieska 3 szt
jagody 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt (16 g)

Wierzch

śmietana kremówka 250 ml 36%
galaretka niebieska 1 szt
śmietan fix 2 szt
cukier puder 2 łyżki
jagody 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Smerfetka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem. Piekarnik nastawić na 180 C funkcja góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Mieszać aż mas stanie się gęsta. Następnie do białek dodać żółtka. Ucierać aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy dodać w kilku partiach mąkę i mieszamy szpatułką. Przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut. Następnie ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić je raz w poziomie.
Krok 1 - Ciasto Smerfetka foto
2
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
Pozostałe 2 galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Ciasto Smerfetka foto
3
Śmietanę kremówkę (500 ml) ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Powoli cały czas mieszając wlewać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto Smerfetka foto
4
Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i szklankę jagód. Wymieszać łyżką.
Krok 4 - Ciasto Smerfetka foto
5
Krem wyłożyć na biszkopt. Wyrównać. Na wierzch położyć drugi kawałek ciasta.
Krok 5 - Ciasto Smerfetka foto
6
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
Krok 6 - Ciasto Smerfetka foto
7
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystygnięcia. Lekko tężejącą polać wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Pysznego ciasta :)
Krok 7 - Ciasto Smerfetka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 19.08.2016 13:21
wyglada genialnie:-)
Diana Rusiłowicz 09.08.2016 01:30
Bardzo fajnie wygląda!
Krystyna32 18.07.2016 09:44
apetyczne ciasto
MAR3STA 17.07.2016 18:12
Pyszne ciasto
adelajda 17.07.2016 17:06
super ciacho
Renataj 17.07.2016 16:53
Pyszne ciasto:)
w mojej kuchni 17.07.2016 16:52
dla mnie pysznie
halina17 17.07.2016 16:41
Smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 17.07.2016 16:01
apetyczna ta smerfetka
2milutka 17.07.2016 16:01
Fajne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak