Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone na patyku z grilla

5.0
(135)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mięso mielone na patyku z grilla - przepyszny i prosty sposób na coś innego z grilla. Danie inspirowane kuchnią turecką. 

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gramów
woda 80 mililitrów
olej 80 mililitrów
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
cebula czerwona 1 sztuka
świeża natka pietruszki 1 pęczek

Porada

Na szaszłyki potrzebne będą długie patyki, ok. 4-5 sztuk. Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz. Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone na patyku z grilla

Mięso mielone na grilla to smaczna odmiana dla karkówki czy kiełbasy. Mięso mielone z grilla na patykach to danie inspirowane kuchnią turecką, czyli rodzaj koft z mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz, aby mięso miało bardziej orientalny smak, dopraw je pieprzem ziołowym i szczyptą kurkumy.

1. . Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz

2. Mięso mielone wymieszaj z wodą. Dodaj olej.

2. Cebulę i pietruszkę poszatkuj drobno.

3. Wszystkie składniki wymieszaj z mięsem, odstaw na 30 minut.

4. Mięso formuj na patykach w podłużny walec, ugniatając je wzdłuż. Piecz na grillu często przewracając.

 

Mięso mielone z grilla na patyku to połączenie kofty i szaszłyka. Kofta to popularna w kuchni bliskowschodniej potrawa z mięsa mielonego, a szaszłyk to kawałki mięsa nabijane na patyki i pieczone i grillowane.

Ten przepis na mielone mięso z grilla to połączenie kofty i szaszłyka. Pyszne danie, które świetnie smakuje z sałatka lekka i orzeźwiająca, na przykład grecka lub z rukoli z pomarańczami.

Tu znajdziesz przepisy na sałatki idealne na grilla.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 20.08.2023 14:43
Nie nie i jeszcze raz nie. Lepiej zrobić normalny mielony i nabić na patyk. Strona usuwa negatywne komentarze.
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Tak, usuwamy komentarze zawierające wulgaryzmy i obraźliwe treści.
Ola 20.08.2023 14:36
Tragedia. Straszne gówno. Lepiej zrobić normalnego mielonego i nabić na patyk.
KRIS 3 tygodnie temu
Opisz nam proszę ten smak. Nie znamy smaku gówna
Natusia2005 28.05.2023 16:46
Wody dodał o połowę mniej a mięso i tak zjerzdzalo z praktyków ale sobie poradzilam na rozlożonej foli alumininowej toczylam patyki z miesem każdy w 2 plastrki boczku i wtedy wszystko w miare się trzymało " kupy" i to byl strzal w 10 bo jeszcze prócz tego że się nie rozpadło przy obracaniu na grillu na duzym ognoi trzeba to piec żeby bialko w mięsie się ścieło to super smakowalo!.
Doradca Smaku 29.05.2023 09:38
Dziękuję za komentarz, bo miałaś świetny pomysł z plastrami boczku!
Dr.r 16.04.2023 15:49
Za dużo wody i oleju Mięso nie trzyma się na patyczkach , rozlatuje.
Doradca Smaku 17.04.2023 12:28
Proporcje do przygotowania tych mielonych na patyku są w porządku. To, co ważne do wmasowanie płynów w mięso mielone i odstawienie do "odpoczynku", by treści się połączyły. Po co dodawać wodę do mięsa mielonego? Po to, aby mięso podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wyschło. Ponadto woda rozluźnia nieco konsystencję i pomaga w lepszym łączeniu się składników: mięsa, przypraw i ewentualnych dodatków. W Twoim przypadku powodów rozpadania się szaszłyków może być kilka: mięso miało wysoką zawartości wody, składniki nie zostały dobrze połączone lub nie zostały dostawione na 30 minut "do odpoczynku".
Katarzyna Woźniak-Gdak 01.08.2016 13:42
Smacznie wyglądają. Wypróbuję przy następnym grillu
Łukasz15 16.07.2016 23:37
Musi być pyszne
Mniam 16.07.2016 22:59
Wspaniałe mięso na grilla.
Iwusia 16.07.2016 22:55
bardzo fajne mięsko
benka 16.07.2016 20:02
Apetycznie wyglądają.
Wiktoria29 16.07.2016 18:02
fajny przepis
KORAL 16.07.2016 16:29
Fajnie wyglądają , chętnie bym ugryzła :)
w mojej kuchni 16.07.2016 16:23
apetyczne grilki
gosia1988 16.07.2016 12:45
Fajne danie na obiad
jagoda5913 16.07.2016 11:19
fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak