Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Rozczyn drożdżowy

mleko 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 12 g

Ciasto właściwe

ziemniaki 40 dkg
mąka pszenna typ 650 7 szklanek
siemię lniane 2/3 szklanki
sól 1 łyżka
piwo jasne 1 szklanka
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
2
Na drugi dzień obrać ziemniaki, umyć je, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ugotowanych ziemniaków).
Krok 2 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
3
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 3 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
4
Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
5
Dodać do nich zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy, piwo, wodę i ziemniaki, wymieszać.
Krok 5 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).
Krok 6 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto
7
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 18.07.2016 11:59
Apetycznie wygląda
Mniam 16.07.2016 22:59
Idealny chlebuś na śniadanie :)
Alex_M 16.07.2016 18:34
pyszny chlebek :)
gosia1988 16.07.2016 12:42
Smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak