Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mleko ciepłe 2 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna 1 czubata łyżka

Ciasto właściwe

mąka pszenna razowa typ 2000 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 3,5 szklanki
sól 1 płaska łyżka
mielony len 1 czubata łyżka
olej 1/4 szklanki

Dodatkowo

siemię lniane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki i cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem foto
2
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać.
Krok 3 - Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem foto
5
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 15x28 cm), posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym. Siemię docisnąć do ciasta. Przykryć, odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut z funkcją hydropieczenie (w razie braku tej funkcji można na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 5 - Chleb z siemieniem lnianym i mielonym lnem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 18.07.2016 21:22
Domowy najlepszy
Wiktoria29 18.07.2016 17:20
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak