Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kiszonej kapusty

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 3 sztuki
por 10 dkg
seler korzeniowy 50 g
pietruszka 1 sztuka
szkielet z drobiu 60 dkg
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku
ziemniaki 5 średnich sztuk
kapusta kiszona 40 dkg
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kroki postępowania

1
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Kapuśniak z kiszonej kapusty foto
2
Kości z kurczaka umyć, przełożyć do garnka. Wlać do nich 2,5 l zimnej wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Do wywaru wrzucić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Zamieszać, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 2 - Kapuśniak z kiszonej kapusty foto
3
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić niezbyt dużą kostkę.
Krok 3 - Kapuśniak z kiszonej kapusty foto
4
Dodać je do zupy, gotować dalej.
Krok 4 - Kapuśniak z kiszonej kapusty foto
5
Kapustę grubo pokroić. Dodać ją do zupy jak ziemniaki będą już prawie miękkie. Zupę gotować dalej tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Kapuśniak z kiszonej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 12.07.2016 16:22
dobra zupa
kd045 12.07.2016 13:34
moje smaki ;]
Alex_M 12.07.2016 13:10
uwielbiam :)
RenataZ-et 12.07.2016 09:41
bardzo fajny kapuśniak :)
Futka 12.07.2016 09:20
Przepyszny kapuśniaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak