Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe krążki w cieście z natką pietruszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta 1 szt
jaja 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
mąka 3-4 łyżki
mleko 1/5 szklanki
tłuszcz do smażenia 50-100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Porada

Krążki cukinii jeżeli nasolimy wcześniej i opłuczemy to cukinia nie będzie przyjmowała dużo oleju podczas pieczenia .

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe krążki w cieście z natką pietruszki

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Cukinię żółtą obrać ze skórki ,umyć i osuszyć .
Krok 1 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
2
Pokroić na plastry 0.5 cm i wydrążyć środki nożem lub szklanką aby powstały kółka.
Krok 2 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
3
Posolić i odstawić na 0,5 godziny .
Krok 3 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
4
Po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą krążki cukinii nadmiar soli i osuszyć .
Krok 4 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
5
W miseczce rozmieszać jajka , dodać mąkę ,przyprawy , trochę mleka i proszek do pieczenia .
Krok 5 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
6
Na końcu dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i dokładnie wymieszać .
Krok 6 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
7
Zanurzyć w cieście każdy krążek z obu stron .
Krok 7 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
8
Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor .
Krok 8 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
9
Z obu stron .
Krok 9 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto
10
Układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu .
Krok 10 - Cukiniowe krążki  w cieście z natką pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 09.07.2016 14:49
też robię takie ;)
anka1988 08.07.2016 13:40
fajna przekąska
Janina 08.07.2016 10:19
Bardzo lubię taką cukinię;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak