Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bruschetta na czwartkowy wieczór

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bagietka 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
cukinia 1 sztuka
sos pomidorowy 1 opakowanie
marchewka 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania

Porada

Na końcu możesz posypać wszystko startą goudą - dla pasjonatów sera ta opcja wydaje się być idealna ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Bruschetta na czwartkowy wieczór

Na czwartkowy, bo to takie before party przed letnim piątkiem i grillowym weekendem. Zwłaszcza w lipcu i sierpniu w ciągu tygodnia przydadzą nam się nie obiady, a drobne przekąski, które można urozmaicić. Bagietka, włoskie lub francuskie smaki? Czemu by nie.

Przygotuj cukinię. Pokrój ją według uznania, ja kroję ją w jak najmniejszą kostkę, by masa nie była zbyt papkowata. Wrzuć na rozgrzaną łyżkę oliwy, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zetrzyj marchewkę na tarce - istotne warzywo od niedawna umieszczam w swoim jadłospisie, a słodka, dobra marchew będzie ciekawie smakować w połączeniu z ziołami prowansalskimi.
Podsmaż wszystko przez kilka minut, pilnując, by nic się nie spaliło. Po czasie wlej szklankę wody i pozostaw pod przykryciem, by się poddusiło. Po pięciu minutach dodaj opakowanie sosu pomidorowego. Całość znów zakryj i po zmięknieniu warzyw dodaj przyprawy. Nie zapomnij o podstawowych - soli i pieprzu. Całości pozwól się przegryźć na wolnym ogniu, najlepiej na jedynce, a potem pozostaw do ostygnięcia.

Pokrój bagietkę. Ja kroję ją najpierw na pół, a potem wzdłuż. Więcej przyjemności dla dwóch osób, ale oczywiście tu pozostaje dowolność. Pieczywo nasmaruj oliwą za pomocą pędzelka kuchennego, przekrój czosnek i intensywnie, powoli wetrzyj go. Ja wrzucam je potem na czystą patelnię i obracam kilka razy, by się zarumieniło, można to jednak zrobić w piekarniku. 180 stopni, blacha z papierem do pieczenia, do 7-10 minutek.

Po uzyskaniu chrupkości bagietkę wyjmuję, smaruję ciepłą jeszcze warzywną masą. Szybciutka kolacyjka, przystawka, dodatek, kiedy jest się bardzo głodnym. Dobrze komponuje się też z grillowaną piersią z kurczaka z mozzarellą i pomidorem - jednym słowem - uczta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak