Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z figami i borówkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

figi świeże 2 sztuki
cukier 2,5 łyżki
borówki amerykańskie 1/2 szklanki
śmietana kremówka 300 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1 czubata łyżka
bezy kolorowe 60 g
biszkopty okrągłe 9 sztuk
sok z cytryny 3 łyżki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z figami i borówkami

Kroki postępowania

1
Figi umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i rozgotować. Dodać umyte borówki, gotować jeszcze 2 minuty, ostudzić.
Krok 1 - Deser z figami i borówkami foto
2
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Deser z figami i borówkami foto
3
Bezy rozkruszyć.
Krok 3 - Deser z figami i borówkami foto
4
Sok z cytryny wymieszać z wodą i resztą cukru, namoczyć w tym biszkopty.
Krok 4 - Deser z figami i borówkami foto
5
Do 3-4 pucharków nałożyć 1/3 masy serowo-śmietanowej, na to wyłożyć owoce. Na owocach rozłożyć połowę pozostałej masy z mascarpone, namoczone biszkopty, następnie resztę masy serowo-śmietanowej. Na wierzchu rozłożyć pokruszone bezy.
Krok 5 - Deser z figami i borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 06.07.2016 18:07
apetyczny deserek
Beatris 06.07.2016 17:32
Częstuj się :D
bietka 06.07.2016 17:11
cudo, porywam jeden :)
agaK. 06.07.2016 15:51
Pyszny i ładny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak