Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.
2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.