Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
masło lub margaryna 25 dag
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa śmietanowa

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
sól szczypta
budyń waniliowy 3 sztuki
śmietana 18 proc każda po 330 g
proszek do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka
rodzynki 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka

Dodatkowo

jagody 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasta

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ja użyłam jagód kamczackich, ale mogą być borówki. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Śmietana kwaśna.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.

2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.

4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 10.06.2016 08:39
Dziękuję:)
Babeczka35 10.06.2016 08:39
Aneta nie ma sprawy:)
gusia1000 07.06.2016 22:26
Dobre ciasto.
MałaMi89 06.06.2016 16:34
Mój ulubiony "sernik" :) poproszę... pół blaszki :))))
Babeczka35 06.06.2016 16:27
Dziękuję i zapraszam:)
Agnieszka-87-25 06.06.2016 14:39
lubię takie
dodi 06.06.2016 14:26
ale apetycznie wyglada
bietka 06.06.2016 13:02
takie ciasta to ja lubię :)
Babeczka35 06.06.2016 11:57
Dziękuję:)
Babeczka35 06.06.2016 11:56
Zapraszam, bo jeszcze jest:):)
jagoda5913 06.06.2016 11:37
pyszne ciasto
Mniam 06.06.2016 10:50
Wpraszam się do Ciebie na kawałek tego ciasta :)
gosia56 06.06.2016 10:50
Na pewno pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak