Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z jogurtem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kluski

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 5 dag
jajko 1 szt
margaryna 0,25 kostki
cukier 2 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka

ponadto

jogurt truskawkowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z jogurtem

Mąkę przesypujemy do miski i robimy w niej dołek. Mleko podgrzewamy i wrzucamy do niego drożdże i cukier. Przelewamy do mąki i odstawiamy na 15 minut. Margarynę rozpuszczamy i studzimy a jajka roztrzepujemy. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny. Łyżką nabieramy ciasto i następnie formujemy z nich kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 min. Następnie gotujemy na parze 10 minut. Jeszcze ciepłe polewamy jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 25.06.2016 20:00
pyszne danie
mysza75 21.06.2016 22:13
pyszne kluchy
RenataZ-et 21.06.2016 18:14
Świetne kluseczki
Habibi 21.06.2016 15:47
Bardzo lubię domowe :) U mojego męża w rodzinie mówi się, że są to bułki na parze, a u nas, że to kluski ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak