Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

makaron lasagne razowy 12 płatów
mięso mielone wieprzowe 500 g
koncentrat pomidorowy 190 g
pieczarki 200 g
cebula 3 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
oregano
Liść lubczyku suszony Prymat
ser żółty 200 g

Sos beszamelowy

masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
koperek 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie.
Krok 1 - Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami foto
2
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem.
Krok 2 - Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami foto
3
W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 3 - Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami foto
4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut.
Krok 4 - Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 21.06.2016 18:55
Smaczny obiad
Katarzyna59 20.06.2016 21:40
bardzo smaczna
Stenka 20.06.2016 21:29
smaczne danie
Franciszek 20.06.2016 21:19
Super danie
MAR3STA 20.06.2016 21:18
Smaczny obiad
VioletoweKucharzenie 20.06.2016 21:05
Bardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak