Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka 230 g
drożdże 14 g
mleko 125 ml
żółtko jajek 2 szt
masło 50 g
cukier 50 g

Kruszonka

mąka 60 g
masło 50 g
cukier 50 g

Dodatkowo

truskawki świeże 12 szt
jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić- wystudzić.
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże- odstawić na 15 min,aby zaczęły pracować.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i żółtka, wlać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając masło.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Krok 1 - Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką foto
2
Blaszkę do muffinek wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej formować okrągły placuszek, wkładać do środka truskawkę lekko oprószoną mąką i dokładnie zlepić. Włożyć do foremki zlepieniem na dół.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 40 min.
Krok 2 - Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką foto
3
Przygotować kruszonkę: rozpuścić masło i wsypać do niego cukier i mąkę.Rozetrzeć w palcach, aż powstaną "okruchy" (jeżeli będzie zbyt mokre- dodać trochę więcej mąki).
W miseczce rozmieszać jajko z mlekiem.
Każdą babeczkę posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180 stopni przez ok.20 min.
Smacznego!
Krok 3 - Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 17.06.2016 22:54
Fajne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak