Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką
Kroki postępowania
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże- odstawić na 15 min,aby zaczęły pracować.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i żółtka, wlać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając masło.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej formować okrągły placuszek, wkładać do środka truskawkę lekko oprószoną mąką i dokładnie zlepić. Włożyć do foremki zlepieniem na dół.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 40 min.
W miseczce rozmieszać jajko z mlekiem.
Każdą babeczkę posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180 stopni przez ok.20 min.
Smacznego!