Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone kofty wołowe z pikantnym sosem warzywnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kofty

mięso mielone wołowe 500g
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
tymianek posiekany 1 łyżeczka
oregano świeże posiekane 1 łyżeczka
natka pietruszki posiekana 1 łyżeczka
sól i pieprz

sos

pomidory w puszce 1 puszka
papryka czerwona 1/2
papryka żółta 1/2
papryka zielona 1/2
groszek zielony 1 szklanka
olej do smażenia

pasta pikantna

cebula biała 1 duża
czosnek 2 ząbki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
papryczka chili 1
musztarda 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

jogurt ziołowo- cytrynowy

jogurt naturalny 200g
sok z cytryny z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
zioła ulubione według uznania

Porada

1. Takie kofty możemy podawać z ryżem lub kaszą kuskus. 2. Zioła,które użyłam do jogurtu to: natka pietruszki, świeże oregano i tymianek.

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone kofty wołowe z pikantnym sosem warzywnym

KOFTY:
Wszystkie składniki mieszamy razem z mięsem i formujemy za pomocą nawilżonych wodą dłoni podłużne kotleciki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 15-20 minut (w zależności od piekarnika).

PIKANTNA PASTA DO SOSU:
Wszystkie składniki miksujemy na pastę, jeśli jest zbyt gęsta i ciężką ją zmiksować, można dodać trochę wody.

SOS WARZYWNY:
Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam kokosowy, może być oliwa albo inny olej roślinny) i dodajemy pastę, podsmażamy ją aż zgęstnieje, następnie dodajemy pomidory w puszce oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5-6 minut, następnie dodajemy groszek. Dusimy jeszcze 3 minuty.
Jeśli sos jest zbyt pikantny lub kwaśny, możemy dodać szczyptę cukru.

JOGURT ZIOŁOWY:
Jogurt mieszamy z ziołami, sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone kofty nakładamy na sos i polewamy jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 18.06.2016 07:28
Super pomysł
olkaaa 15.06.2016 19:54
lubię takie
ilka01 15.06.2016 16:15
pychota :)
Mniam 15.06.2016 15:40
Coś pysznego widzę :)
Agnieszka-87-25 15.06.2016 14:18
bardzo smaczne
Aleksandra/Olcia 15.06.2016 13:05
mniam mniam
marzut 15.06.2016 13:00
super przepis
Grazyna0211 15.06.2016 11:47
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak