Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

łosoś filet 250 gram
sok z cytryny
sól
pieprz
oliwa

Pesto

makaron tagliatelle 250 gram
szpinak świeży 50 gram
rukola 50 gram
orzechy nerkowca 50 gram
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
oliwa 100 ml
sól
pieprz
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto

Filet z łososia dzielimy wzdłuż na 2 kawałki. Każdy z nich opruszamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu zdejmujemy rybę z patelni i pozwalamy jej chwilę odpocząć.

W blenderze miksujemy szpinak, rukolę, czosnek i kilka pomidorków wraz z oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy nerkowca i chwilkę miksujemy, tak, aby zostały w pesto kawałeczki orzeszków.

Makaron odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka. Mieszamy z zielonym pesto.

Makaron układamy na talerzu i kładziemy kawałek ryby. Dla smaku możemy skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.06.2016 07:58
wygląda bardzo smacznie
anka1988 14.06.2016 18:43
smacznie przyrządzona rybka, bardzo apetycznie!
Motorek 14.06.2016 17:05
smaczna rybka
Anna169Hosz 14.06.2016 17:01
Cudne jedzonko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak