Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut.
KROK 2. Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Życzę smacznego! :)