Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3 łyżki
drożdże świeże 3 dag
jajko 1 sztuka
margaryna 2,5 dag
mleko 2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
poziomki
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Porada

Zostałam obdarowana taką ilością poziomek, że zamarzyło mi się coś wyjątkowego i to danie właśnie takie jest. Placki naleśnikowe są tak pyszne i delikatne, że można je też jeść prosto z patelni ze świeżymi poziomkami, nawet bez zapiekania. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami

Kroki postępowania

1
Rozczyn: w 1 szklance lekko ciepłego mleka rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
2
Jajko ucieram mikserem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym oraz stopioną (letnią) margaryną.
Krok 2 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
3
Do masy jajecznej dodaję pozostałe letnie mleko oraz mąkę - miksuję.
Krok 3 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
4
Na koniec wlewam wyrośnięty rozczyn i wszystko razem mieszam mikserem. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 min.
Krok 4 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
5
Po wyrośnięciu ciasto jest idealnie napowietrzone, a drożdże pracują.
Krok 5 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
6
Rozgrzewam patelnię, która nie przywiera z odrobiną oleju - nalewam ciasto i rozprowadzam, jak na naleśniki (jest trochę gęściejsze, ale doskonale pokrywa patelnię).
Krok 6 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
7
Smażę z dwóch stron na złoty kolor, do wyczerpania ciasta. Za każdym razem rozprowadzam olej na patelni za pomocą silikonowego pędzelka, aby naleśniki dobrze się odwracały, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.
Krok 7 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
8
Naczynie żaroodporne natłuszczam olejem, kładę na dno placek i rozsypuję na nim poziomki, przykrywam kolejnym plackiem i tak do końca. Ostatnią warstwą ma być placek. Przykrywam naczynie i zapiekam ok. 15 min.
Krok 8 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto
9
Wyjmuję na płaski talerz do góry dnem, oprószam cukrem pudrem i dekoruję resztą świeżych poziomek.
Krok 9 - Naleśniki drożdżowe zapiekane z poziomkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.06.2016 21:56
Bardzo ciekawe ;)
w mojej kuchni 11.06.2016 15:40
same pyszności do zjedzenia
adelajda 11.06.2016 14:18
Pyszna propozycja :)
ania2610 11.06.2016 13:01
uda się na pewno, bo ciasto jest dużo rzadsze od tego na racuszki, a smak świetny nawet bez zapiekania :)
RenataZ-et 11.06.2016 09:45
bardzo ciekawa propozycja :)
MałaMi89 10.06.2016 22:57
Nigdy nie pomyślałam, by ciasto drożdżowe smażyć jak naleśniki :) spróbuję :) bo zawsze były to różnego rodzaju racuszki i aż ciekawa jestem, czy będę umiała w tej formie drożdżowe "obsłużyć"... :)
Renataj 10.06.2016 20:33
Prawdziwy rarytas:)
noninka77 10.06.2016 18:49
Świetne naleśniki :)
Wafelek2601 10.06.2016 18:03
Bardzo dobre
2milutka 10.06.2016 17:08
fajnie wyglada
Edita 10.06.2016 16:34
Smacznie wyglada
Edita 10.06.2016 16:34
Smacznie wyglada
bertpvd 10.06.2016 15:51
pyszne naleśniki !
Anna169Hosz 10.06.2016 14:24
Prawdziwe pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak