Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Eli ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 5 szklanek (po 250 ml)i
cukier 1 i 2/3 szklanki
cukier waniliowy 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 sztuka
jajko 2 sztuki
śliwki węgierki 1 kg
masło 1 kostka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Eli ze śliwkami

Margarynę roztopić,przestudzić,dodać wszystkie składniki (3 szklanki mąki,1 szklanka cukru,,1 cukier waniliowy,proszek do pieczenia,jajka) i wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem)i włożyć do lodówki na pół godziny.Umyte i odsączone śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki.Z 2 szklanek mąki,2/3 szklanki cukru,masła i 1 cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.Wyjąć ciasto z lodówki.Na cieście rozłożyć śliwki (skórką do dołu) i posypać kruszonką.Piec 40 minut w temp.180 stopni C.Po ostudzeniu,ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Ja nie sypałam, bo u mnie nie lubią bardzo słodkiego ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

christopher1 28.08.2010 12:06
Pięknie wygląda a smakować musi wyśmienicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak