Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe szaszłyki warzywne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
cukinia 1 szt

Marynata

oliwa 4-6 łyżek
musztarda 1 łyżeczka
sól do smaku
ocet balsamiczny 3-4 łyżki
pieprz czerwony 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe szaszłyki warzywne

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać tj.: oliwa z oliwek, pieprz czerwony - użyłam ziarnistego który roztarłam lekko w dłoni, ocet balsamiczny (ja dałam ten z dodatkiem miodu), sól ok 1/2 łyżeczki - ale należy marynatę spróbować czy nie potrzeba więcej, bazylię oraz musztardę.
Warzywa umyć,. pozbyć się gniazd nasiennych z papryki i pokroić ją na dość duże kawałki, Cukinię pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie maczać w marynacie i włożyć do pojemniczka z zamknięciem. Wstawić na noc do lodówki aby marynata się przegryzła, można tez zostawić w lodówce na 3-4 godz. - też będą dobre.
Następnie układać naprzemiennie na patyczku np. czerwona papryka, cukinia, żółta papryka, czerwona, cukinia itp.
Grilować tak aby warzywa były miękkie.
Smacznego. Można je jeść sama lub jako dodatek do dania głównego np. kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 20.05.2016 21:23
fajne szasżłyki
Wacław 20.05.2016 19:08
pyszniutko sie zrobiło :-)
adelajda 20.05.2016 15:39
Super kolorowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak