Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z soczewicy, fety i cytrusów

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica zielona
ser feta 100 g
pomarańcza 0,5 szt
grejpfrut 0,5 szt
seler naciowy 1 łodyga
cebula czerwona 0,5 szt
żurawina suszona 1 garść
mięta liście 1 garść
olej 1 łyżka
oliwa 4 łyżeczki
ocet winny czerwony 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
miód 1 czubata łyżeczka
sok z cytryny 1/4 cytryny
sól i pieprz

Porada

Potrzebujemy: patelnię, miseczkę, miskę, kubeczek, ręcznik papierowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z soczewicy, fety i cytrusów

Na łyżce oleju podsmażamy przez chwilę seler naciowy posiekany w talarki. Odkładamy na ręcznik papierowy. Żurawinę przez kwadrans namaczamy we wrzątku w miseczce, po czym odsączamy. W kubeczku łączymy składniki dressingu: oliwę, ocet, miód, musztardę, sok cytrynowy i doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę gotujemy według instrukcji, odcedzamy, przelewamy wodą i studzimy. Cytrusy albo filetujemy albo kroimy w plastry, a potem na mniejsze kawałki, usuwając albedo (białą skórkę). Dodajemy do soczewicy, następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka, żurawinę i talarki selera. Mieszamy dokładnie, sałatkę posypujemy rozdrobnioną fetą i listkami mięty i podajemy skropioną dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 19.05.2016 23:21
Dobra sałatka.
Ada-Gaba 19.05.2016 21:02
smacznie i kolorowo
ada.la 19.05.2016 20:25
kusząca sałatka
benka 19.05.2016 20:23
Musi być pyszna.
KORAL 19.05.2016 19:34
Bardzo lubię takie sałatki......
misia123410 19.05.2016 18:40
lubię takie sałatki:)
Adamorek 19.05.2016 18:28
ekstra do pracy
Bernadeta1 19.05.2016 18:24
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak