Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami i rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1 szkalnka
żółtko jajek 1 szt
kwaśna śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 40 dag

Nadzienie

jabłka ok 1 kg
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier kryształ do smaku
woda zimna 1/2 szklanki
rabarbar 5-8 łodyg

Dodatkowo

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Kruche z jabłkami i rabarbarem foto
2
Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem.
Krok 2 - Kruche z jabłkami i rabarbarem foto
3
Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku.
Krok 3 - Kruche z jabłkami i rabarbarem foto
4
Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku. Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku).
Krok 4 - Kruche z jabłkami i rabarbarem foto
5
Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Kruche z jabłkami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 19.05.2016 20:18
lubię ciasta z owocami
agnieszka214 19.05.2016 18:54
Też zjadlabym kawałek
Wacław 19.05.2016 18:13
uwielbiam takie ciasta :-)
Ania321 19.05.2016 14:19
Z przyjemnością zjadłabym kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak