Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanki czubate
masło 25 dag
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 18 proc 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

budyń 2 sztuki-biszkoptowe
mleko 1 litr
rabarbar wg uznania
cukier brązowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym foto
2
¾ części ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki do zmrożenia.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym foto
3
Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym foto
4

Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym foto
5
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimne ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem i budyniem biszkoptowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 01.09.2016 11:25
wspanialy! wszystkie Twoje przepisy wygladaja tak smakowicie ze az slinka leci :-)
2milutka 19.05.2016 17:25
można zmienić bez problemu :)
Mniam 19.05.2016 10:43
Bardzo lubię takie ciasto, chociaż z budyniem biszkoptowym nie jadłam :)
Krystyna32 19.05.2016 09:49
pyszne ciasto
Renataj 19.05.2016 08:56
Apetyczne ciasto. Czy budyń biszkoptowy można zamienić na jakiś inny np. waniliowy ? - nie spotkałam jeszcze budyniu biszkoptowego.
Ola1984 19.05.2016 07:58
Uwielbiam takie ciacha :) To z budyniem i rabarbarem to jedno z moich ulubionych :)
ben-ka 18.05.2016 22:28
Bardzo mi się podoba.
krokus 18.05.2016 22:05
apetycznie wygląda
Renata9 18.05.2016 22:02
Bardzo smaczne ciacho :-)
afrodyta 18.05.2016 20:29
Jestem ciekawa smaku tego ciasta :-)
Ada-Gaba 18.05.2016 19:59
wspaniałe ciasto
Malinka 18.05.2016 19:58
Super ciacho!!!
iziona 18.05.2016 19:53
Bardzo apetyczne, uwielbiam rabarbar
mikrusiak 18.05.2016 17:31
pysznie się prezentuje :)
Stenka 18.05.2016 17:02
smaczne ciasto
benka 18.05.2016 16:40
Smakowicie wygląda, a budyniu biszkoptowego jeszcze nie spotkałam.
Wacław 18.05.2016 16:02
pycha,zasłużenie ciasto na 5 !!!
Franciszek 18.05.2016 15:45
pyszne do kawy
Róża1 18.05.2016 15:37
bardzo smaczne ciasto !!!!
bryndzia93 18.05.2016 15:36
Na pewno smaczne ciasto :)
Ania321 18.05.2016 15:22
Wygląda przepysznie :)
Ewelina1991 18.05.2016 14:49
apetycznie wygląda
Aleksandra/Olcia 18.05.2016 13:46
wspaniałe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak