Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z karobem i kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mleko 0,5 szklanki
cukier 50 g
drożdże świeże 12 g
masło 50 g
jajko 1 szt
mąka pszenna typ 450 280 g
mączka z chleba świętojańskiego 1 czubata lyzka
sól 1 szczypta

oraz

jajko do posmarowania

kruszonka

masło 30 g
mąka pszenna typ 450 2,5 lyzki
cukier 1,5 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z karobem i kruszonką

Kroki postępowania

1

Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą.
Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać karob, wymieszać.
Krok 1 - Chałka z karobem i kruszonką foto
2

Na koniec dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 - Chałka z karobem i kruszonką foto
3

W międzyczasie zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę wrzucić do rozdrabniacza (lub posiekać nożem). Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Chałka z karobem i kruszonką foto
4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować podłużny wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz),
Krok 4 - Chałka z karobem i kruszonką foto
5

przełożyć do długiej keksówki, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chałka z karobem i kruszonką foto
6

Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chałka z karobem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak