Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z warzywami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 220 g
papryka czerwona 1 szt
cukinia 1 szt
suszone pomidory 4 szt
warzywa mrożone 400 g (marchew, brokuł, kalafior)
masło 3 łyżki
bulion warzywny 4 szklanki
suszone pomidory (igiełki) do dekoracji
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z warzywami

Kroki postępowania

1

paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić z dwiema łyżkami masła do rondla, przesmażyć.
Krok 1 - Risotto z warzywami foto
2

Cukinię umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do papryki, chwilę smażyć.
Krok 2 - Risotto z warzywami foto
3

Następnie wsypać ryż, przesmażyć razem, wlać pierwszą szklankę bulionu i zamieszać.
Krok 3 - Risotto z warzywami foto
4

Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewać kolejną porcję bulionu.

W międzyczasie mieszankę warzywną (można użyć dowolnej mrożonki lub w sezonie warzyw świeżych) wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić.
Krok 4 - Risotto z warzywami foto
5

Tuż pod koniec duszenia do rondla wrzucić pokrojone w paseczki suszone pomidory,
Krok 5 - Risotto z warzywami foto
6
wrzucić obgotowane warzywa, doprawić całość solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i dusić aż ryż będzie miękki.

Dodać zimne masło pokrojone w kawałeczki, zamieszać. Nałożyć na talerze i posypać igiełkami suszonych pomidorów.
Krok 6 - Risotto z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.05.2016 18:32
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak