Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 1 kg
szpinak baby 1/2 kg
czosnek młody do smaku
masło klarowane 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Do smażenia wątróbek można dodać małą cebulkę drobniutko posiekaną, co dodatkowo wzbogaci smak dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Szpinak przebrać, opłukać i odwirować lub osuszyć w czystej suchej ściereczce.
Krok 1 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
2
Na patelni rozpuścić łyżkę klarowanego masła, włożyć liście szpinaku i oprószyć solą - wymieszać i nakryć pokrywką na 1-2 minuty, aby szpinak wyraźnie zmniejszył objętość. Odkryć i odparować.
Krok 2 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
3
Na osobnej patelni rozpuścić dwie pełne łyżki masła klarowanego i obsmażyć wątróbki. Nie solić.
Krok 3 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
4
Połączyć wątróbki ze szpinakiem, dodać sól, pieprz i wyciśnięty czosnek do smaku - wymieszać, nakryć i dusić kilka minut. Co jakiś czas przemieszać.
Krok 4 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto
5
Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Krok 5 - Wątróbki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GreenMilk 06.06.2016 09:30
znam tylko szpinak na gęsto
w mojej kuchni 02.06.2016 14:53
same pyszności
halina17 02.06.2016 14:44
Lubię wątróbkę.
Katrina.u 02.06.2016 12:41
lubię watróbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak