Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z otrębami na zakwasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 125 gram
drożdże świeże 5 gram
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 750 250 gram
mąka żytnia typ 720 100 gram
otręby żytnie 40 gram
siemię lniane 50 gram
sól 13 gram
woda 300 ml

Porada

Można chleb upiec bez dodatku drożdży, ale wydłuży się czas wyrastania.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z otrębami na zakwasie


Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami wody. Po dziesięciu minutach, dodać do zakwasu i wymieszać.
Obie mąki wymieszać, dodać otręby i len.
Do produktów suchych dodać zakwas z drożdżami i wodę z solą. Wymieszać i zostawić na godzinę.
Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej otrębami formy ( 30/11cm). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ( u mnie ok. 2h).
Piec 10 minut w temp. 230 stopni i 35 minut w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.06.2016 18:35
fajny chlebek
Janina 28.05.2016 17:22
Najlepszy domowy chlebek;))
AZgotuj 28.05.2016 12:54
wspaniały :)
Alex_M 28.05.2016 09:42
dobry chlebek
Krystyna32 28.05.2016 09:34
bardzo smaczny
Wafelek2601 28.05.2016 08:35
Pyszny chlebek
Babeczka35 28.05.2016 07:55
Super chlebek.
Ania321 28.05.2016 00:27
Zjadłabym z przyjemnością :)
jagoda5913 28.05.2016 00:22
super chlebek
Iwusia 27.05.2016 23:59
wspaniały chlebek
olkaaa 27.05.2016 23:17
bardzo lubię
agaK. 27.05.2016 22:44
Super, też robię:)
bertpvd 27.05.2016 22:34
Świetny wyrób
wyattearp 27.05.2016 22:01
smacznie wygląda
Renata9 27.05.2016 21:57
Bardzo smaczny chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak