Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z musli
Kroki postępowania
Do miski wrzucić składniki na zaczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Przygotować namaczankę: wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić do wystudzenia.
Na drugi dzień do misy robota wlać mleko, wodę, oliwę, dodać namaczankę.
Wrzucić cały zaczyn i słonecznik.
Następnie dodać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do keksówek (3 małe) wyścielonych papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką. Przykryć i odstawić na 2-2,5 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut. Wystudzić na kratce