Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a nastepnie gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek i zagotowujemy.
KROK 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem dusimy (podlewając całość odrobiną wywaru grzybowego). Marchewki i pietruszki kroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną cebulką, kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim. Zupę doprawiamy koperkiem oraz pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw.
KROK 3. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zabielamy zupę uhartowaną śmietaną.
Gotową zupę możemy podać z dodatkową porcją świeżo posiekanego czosnku niedźwiedziego.
Życzę smacznego! :)