Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion drobiowy 1,2 l
grzyby suszone 2 garści
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 niewielki pęczek
kiełbasa drobiowa (z piersi kurczaka)
ziemniaki 5 szt.
cebula biała 1 szt.
marchewki 3 szt.
pietruszka 2 szt.
sos sojowy słodki
śmietana 3 łyżki
masło 1 plaster

PRZYPRAWY

Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
Kminek mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
koperek
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem cennego czosnku niedźwiedziego. A dlaczego jest on taki cenny? Oprócz tego, że posiada wszystkie właściwości zwykłego czosnku, zawiera więcej związków siarki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy, a także wspomagają trawienie. Związki siarki działają jak silny przeciwutleniacz, chronią przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają infekcjom. Czosnek niedźwiedzi to zielony oraz smaczny cud natury, który powinien znaleźć się w każdej kuchni :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a nastepnie gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek i zagotowujemy.

KROK 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem dusimy (podlewając całość odrobiną wywaru grzybowego). Marchewki i pietruszki kroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną cebulką, kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim. Zupę doprawiamy koperkiem oraz pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw.

KROK 3. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zabielamy zupę uhartowaną śmietaną.

Gotową zupę możemy podać z dodatkową porcją świeżo posiekanego czosnku niedźwiedziego.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 24.05.2016 22:59
Cudowna zupka ;)
MałaMi89 23.05.2016 16:47
Do grzybowej jeszcze nie dodawałam, ale bardzo polubiłam czosnek niedźwiedzi :)
Motorek 23.05.2016 15:54
Fajna zupa
AZgotuj 23.05.2016 15:20
bardzo apetyczna zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak