Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście francuskim własnej roboty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 27 dag
masło 27 dag
sól 1/2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
dżem 1/2 słoiczka
jabłka 60 dag/małej wielkości
cukier 6 łyżek
cynamon 1 łyżeczka
cukier do posypki
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście francuskim własnej roboty

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Masło zgnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki. W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki.
Krok 1 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto
2
Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąką), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane.
Krok 2 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto
3
Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie.
Krok 3 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto
4
Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.
Krok 4 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto
5
Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.
Krok 5 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto
6
Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy).
Krok 6 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto
7
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.
Krok 7 - Jabłka w cieście francuskim własnej roboty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 23.05.2016 15:24
Przepysznie wyglądają :)
jagoda5913 23.05.2016 15:06
pyszne ciastka
Pani Domu 23.05.2016 12:42
świetny deser
IKrakowianka 22.05.2016 23:19
bardzo apetyczne
MAR3STA 22.05.2016 22:23
Własnej roboty najlepsze
ada.la 22.05.2016 22:04
poproszę jedną porcję
krokus 22.05.2016 21:39
Pyszny deser
Wiktoria29 22.05.2016 20:06
mniam mniam
noninka77 22.05.2016 19:56
Pychotka :)
Urszula Świeca 22.05.2016 19:21
Muszą być smaczne.))
Damiano
Damiano 22.05.2016 16:20
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak