Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy
Kroki postępowania
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem zagotować i wystudzić.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć dookoła biszkoptami tworząc okrąg.
Dodać truskawki i wystudzoną żelatynę i zmiksować wszystko.
Posłodzić do smaku i odstawić naczynie do lodówki.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy masa się ścina galaretkę dokładnie wymieszać w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić a potem niech lekko się zetnie ale będzie jeszcze płynna.
Formę wyjąć z lodówki, ułożyć pokrojone truskawki
Znowu wstawić formę do lodówki do ścięcia galaretki.
Można jeszcze wstawić do lodówki aby wszystko ładnie się ścięło.
Przed podaniem posypać z wierzchu odrobiną czerwonej posypki.