Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kotlety schabowe 4 szt
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
smalec do smażenia

puree ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
mleko 0,33 szklanki
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

warstwa wierzchnia

pieczarki 40 dag
cebula czerwona 2 szt
groszek konserwowy 5 łyżek
papryka czerwona 1 szt
masło 1 łyżka
ser żółty 15 dag
pomidorki koktajlowe 6 szt
tłuszcz do formy
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Porada

Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać schabowe pozostałe po obiedzie - odgrzewane kotlety nie smakują już tak dobrze jak świeżo usmażone ale przygotowane według tego przepisu zaskoczą smakiem i sposobem podania.

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem

Kroki postępowania

1
Kotlety schabowe rozbijamy, zanurzamy w rozbełtanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką. Smażymy na rumiano do miękkości na rozgrzanym na patelni smalcu.
Krok 1 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
2
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cebule obieramy i kroimy na pół plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i odsączony groszek, mieszamy.
Krok 2 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
3
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, wlewamy mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Pure ziemniaczane przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
4
Na pure kładziemy usmażone kotlety schabowe.
Krok 4 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
5
Na kotlety wykładamy przygotowane pieczarki z papryką i groszkiem.
Krok 5 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
6
Całość posypujemy startym żółtym serem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 6 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i zapiekamy ok. 45 min. Podajemy na gorąco.
Krok 7 - Schabowe zapiekane pod pieczarkami, papryką i groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 26.02.2017 19:50
ciekawy pomysł
adelajda 03.05.2016 13:47
fajny obiadek
w mojej kuchni 03.05.2016 13:26
same pyszności
pestka 03.05.2016 07:07
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak