Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 szklanka
woda gorąca 1/4 szklanki
woda zimna 1/4 szklanki
masło 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki

Nadzienie

rabarbar 2-3 łodygi
cukier brązowy 1 łyżka
kasza manna 1 łyżka ( błyskawiczna)

Sos

masło 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat
rabarbar 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z rabarbarem



Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, masło i zaparzyć część mąki wrzątkiem, mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Dodać cukier, kaszę i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nadziewać rabarbarem i dokładnie zlepiać. Gotować ok, minuty od wypłynięcia,
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w kostkę rabarbar i szczyptę cynamonu. Chwilkę smażyć, dodać miód i polać pierogi. Jak ktoś lubi to można podać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 14.05.2016 21:17
z rabarbarem nie jadłam jeszcze
Wacław 14.05.2016 18:02
dobry pomysł z tym rabarbarem :-)
Skotka 14.05.2016 16:34
Masz rację, zapach niesamowity. Smak też:)
benka 14.05.2016 16:08
Pyszne pierożki, już sobie wyobrażam ten zapach cynamonu połączony z rabarbarem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak