Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-truskawkowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

białko 8 sztuk
mąka krupczatka 3/4 szklanki
kakao 1/4 szklanki
olej roślinny 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

biszkopt jasny

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Krem truskawkowy

śmietana 30% 1/2 litra
serek mascarpone 20 dag
mus owocowy 1/2 szklanki z truskawek
likier truskawkowy 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki

Krem czekoladowy

śmietana 30% 1/2 litra
czekolada gorzka 15 dag
cukier puder 1-2 łyżki
konfitura słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: Białka ubijać do białości wsypując stopniowo cukier łyżka po łyżce aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo-truskawkowe foto
2
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-truskawkowe foto
3
Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy cukier puder i zmiksować na krem.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-truskawkowe foto
4
Masa truskawkowa: Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym. Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-truskawkowe foto
5
Złożenie ciasta: Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo-truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 22.06.2017 19:46
Bardzo na czasie,sezon na truskawki w pełni.
IZABELA29 17.07.2016 15:43
pyszne ciasto
ben-ka 12.06.2016 13:41
Zjadłoby się z apetytem:)
ania2610 14.05.2016 17:27
przepysznie wygląda!
bryndzia93 14.05.2016 09:37
Świetnie wygląda! Na pewno smaczne ciasto :)
Babeczka35 14.05.2016 07:40
Musi być pyszne:)
krokus 13.05.2016 22:10
bajecznie wygląda, z chęcią bym porwała kawałek
kloruś 13.05.2016 21:24
chętnie bym skosztowała!
Ola1young 13.05.2016 21:24
mnie juz slinka leci ;)
Janina 13.05.2016 21:19
Pyszności;))
IZABELA29 13.05.2016 21:11
Musi byc pyszne
KORAL 13.05.2016 19:51
Bardzo efektowene , pewnie dla mamy ;)
cukiereczek 13.05.2016 19:46
bajkowe ciasto
Ola1984 13.05.2016 19:42
Poezja na talerzu :)
Aleksandra/Olcia 13.05.2016 19:40
mniam mniam
Stenka 13.05.2016 19:39
apetyczne ciasto
Mama niejadka 13.05.2016 19:37
Pyszne ciasto
pestka 13.05.2016 19:23
ciasto wygląda pysznie
Agata3 13.05.2016 19:02
wyśmienite ! a te kolory ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak