Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Manty z białym serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
jajko 2 sztuki
mleko 100 ml
olej 2 łyżki

Nadzienie

ser biały 500 g
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki

Dodatkowo

dżem malinowy do dekoracji
jogurt grecki 400 g

Porada

Najlepsze są ciepłe, od razu podawane.

Przepis i sposób przygotowania na: Manty z białym serem

Ser biały, żółtko, cukier i kaszę mannę mieszamy na jednolitą masę.
Sprawdzamy smak, czy jest dla Nas wystarczająco słodki.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajka, olej i powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość zwarte, nie klejące.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na podsypanej delikatnie mąką stolnicy.
Ciasto powinno być cienkie, wykrawamy w nim koła o średnicy ok. 10 cm, wtedy najlepiej się zawija brzegi.
Na krążki nakładamy po łyżeczce masy serowej i zawijamy. Brzegi sklejamy do środka.

Tak sklejone pierogi układamy na wysmarowanym delikatnie olejem parowarze.
Czas gotowania nad parą to ok. 20 minut, najlepiej sprawdzić jeden czy miękkość nam odpowiada.

Ugotowane pierogi układamy na talerz i zalewamy jogurtem i nakładamy dżem malinowy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 11.05.2016 19:43
Smakowite , lubię takie...
AZgotuj 11.05.2016 14:59
absolutnie wspaniałe!
krokus 11.05.2016 11:53
Fajny przepis
Anna169Hosz 11.05.2016 11:02
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak