Przepis i sposób przygotowania na: Manty z białym serem
Sprawdzamy smak, czy jest dla Nas wystarczająco słodki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajka, olej i powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość zwarte, nie klejące.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na podsypanej delikatnie mąką stolnicy.
Ciasto powinno być cienkie, wykrawamy w nim koła o średnicy ok. 10 cm, wtedy najlepiej się zawija brzegi.
Na krążki nakładamy po łyżeczce masy serowej i zawijamy. Brzegi sklejamy do środka.
Tak sklejone pierogi układamy na wysmarowanym delikatnie olejem parowarze.
Czas gotowania nad parą to ok. 20 minut, najlepiej sprawdzić jeden czy miękkość nam odpowiada.
Ugotowane pierogi układamy na talerz i zalewamy jogurtem i nakładamy dżem malinowy.
Smacznego!