Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rożki z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 2,5 szkl
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Nadzienie

białko 1 szt
rabarbar 3 łodygi
cukier puder 3 łyżki
kisiel żurawinowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rożki z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło ścieramy na wiórki, nożem siekamy chwilę aż powstanie kaszka.
Krok 1 - Kruche rożki z rabarbarem foto
2
Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Kruche rożki z rabarbarem foto
3
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na 5 cm kawałki (jeśli jest bardzo gruby to jeszcze przecinamy wzdłuż). Z białka i cukru ubijamy pianę, gdy jest sztywna dodajemy kisiel (suchy) i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wałkujemy na ok. 4 mm, kroimy na kwadraty o boku 8 cm. Na każdym ciastku kładziemy po łyżeczce pianki i kawałku rabarbaru.
Krok 3 - Kruche rożki z rabarbarem foto
4
Zwilżamy wodą rogi i dokładnie sklejamy ciastka.
Krok 4 - Kruche rożki z rabarbarem foto
5
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoty kolor.
Krok 5 - Kruche rożki z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tobi1989 08.05.2016 11:32
Super deser :)
Róża1 08.05.2016 11:16
bardzo smaczne :-)
agi0911 08.05.2016 11:02
smakowite rożki
Stenka 08.05.2016 09:35
fajny przepis
Renata9 07.05.2016 22:11
Bardzo lubię rabarbar, a te ciasteczka są bardzo smaczne
gosia1988 07.05.2016 21:36
Fajne ciasteczka
Edita 07.05.2016 19:43
z rabarbarem pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak