Przepis i sposób przygotowania na: Deser jogurtowy z owocami
Kroki postępowania
Spód:
Ciastka zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód wyłożonej papierem formy, wyrównać i schłodzić.
Masa:
Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i pogrzać.
Do gorącej wsypać żelatynę i galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie, przestudzić.
Do przestudzonej śmietany wrzucić jogurty greckie i wymieszać.
Wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. wstawić do lodówki.
Wierzch:
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. Wsypać zamrożone owoce (użyłam mieszanki: maliny, porzeczki, borówki, jeżyny). Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na masę jogurtową, wstawić do lodówki.