Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny torcik na zimno

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa

budyń czekoladowy 2 szt
mleko 750 ml
cukier 4 łyzki
cukier puder 3 łyżki
masło 100 g
żółtko jajek 2 szt

składniki

galaretka cytrynowa 2 szt
gorąca woda 750 ml
ananas w puszce 1/2 puszki
płatki migdałowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny torcik na zimno

Kroki postępowania

1
Galaretki rozpuścić we wrzątku ,wymieszać i ostudzić
Krok 1 - Świąteczny torcik na zimno foto
2
Salaterkę lub tortownicę wyłożyć folią spożywczą .
Krok 2 - Świąteczny torcik na zimno foto
3
Wlać tężejące galaretki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki ananasy. Odłożyć do lodówki aby się zsiadło .
Krok 3 - Świąteczny torcik na zimno foto
4
Ugotować budynie rozpuszczone wcześniej części zimnego mleka i wlać na gotujące mleko ,posłodzić, mieszać ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć ognia. Ostudzić , dodać żółtka utarte z cukrem pudrem ,miękkie masło.
Krok 4 - Świąteczny torcik na zimno foto
5
Utrzeć na gładką masę mikserem z końcówkami do ubijania.
Krok 5 - Świąteczny torcik na zimno foto
6
Masę wyłożyć na stężałą galaretkę i rozsmarować po całości , cześć masy zostawić na dekoracje tortu.
Krok 6 - Świąteczny torcik na zimno foto
7
Na masę rozłożyć biszkopty i całość włożyć do lodówki.
Krok 7 - Świąteczny torcik na zimno foto
8
Gdy masa stężała wyjąć na paterę biszkoptami pod spód i zdjąć folię spożywczą .
Krok 8 - Świąteczny torcik na zimno foto
9
Udekorować po wierzchu pozostałą masą i płatkami migdałowymi .
Przechowywać w lodówce.
Krok 9 - Świąteczny torcik na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak