Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w sosie pomidorowym z żurawiną i rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe 3 podwójne marynowane
cebula biała 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
żurawina suszona 1/3 szklanki
rodzynki 1/3 szklanki
miód prawdziwy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w sosie pomidorowym z żurawiną i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju do zeszklenia.
Do szklanki wsypujemy rodzynki i żurawinę i zalewamy na kilka minut wrzątkiem.
Krok 1 - Śledź w sosie pomidorowym z żurawiną i rodzynkami foto
2
Do podsmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę soli i pieprzu. Dodajemy 20-30ml wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Śledź w sosie pomidorowym z żurawiną i rodzynkami foto
3
Płaty śledziowe marynowane obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki wkładamy płat śledziowy na to nakładamy sos pomidorowy i posypujemy rodzynkami i żurawiną. Kolejna warstwa zmów śledź, sos i rodzynki z żurawiną aż do wykorzystania składników. Pozostawiamy w lodówce na conajmniej kilka godzin.
Krok 3 - Śledź w sosie pomidorowym z żurawiną i rodzynkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 12.04.2016 21:46
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak