Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 25 dag
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
drożdże 2,5 dag
woda letnia 1 szklanka
sól 1 szczypta
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

farsz

mięso mielone 25 dag
pieczarki 10 szt
pomidory suszone w zalewie 6 szt
ser feta 15 dag
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

sos

oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bazylia 1 łyżeczka płaska
oregano 1 łyżeczka płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w 0,25 szklanki ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, resztę ciepłej wody /0,75 szklanki/ oliwę, czarnuszkę i "pracujące"drożdże.
Krok 1 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
2
Wszystkie składniki ciasta mieszamy a następnie zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do dłoni formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.
Krok 2 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
3
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
4
Blaszkę natłuszczamy niewielką ilością oleju. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Koncentrat mieszamy z oliwą z suszonych pomidorów /użyłam z dodatkiem czosnku/, bazylią i oregano i smarujemy spód pizzy. Przestygnięte mięso mielone układamy na cieście, na nim plastry pieczarek, pokrojone suszone pomidory i pokruszony ser feta.
Krok 4 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
5
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy ok. 30 min.
Krok 5 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 12.04.2016 10:29
Pizzę też dość często robię na różne sposoby:)
Damiano
Damiano 12.04.2016 09:10
pyszna pizza
Katrina.u 12.04.2016 08:59
coś nowego pyszna
Betka 12.04.2016 00:03
mniammmmm podoba mi się ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak