Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 tuszka
przyprawa do królika 1 opakowanie
Bazylia suszona Prymat 2 łyżki
śmietana 30% 250 ml
pieczarki 0,5 kg , małych
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Królika myjemy , osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki.
Oprószamy przyprawami , odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 1 -  Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej , przesmażamy mięso na rumiano z obu stron.
Krok 2 -  Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami foto
3
Pieczarki obieramy , myjemy , przekrawamy na pół.
Do naczynia żaroodpornego/blaszki wlewamy śmietankę , układamy królika oraz pieczarki.
Pieczemy bez przykrycia 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W połowie pieczenia możemy przekręcić mięso.
Krok 3 -  Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 21.10.2016 20:56
Bardzo dobry
olkaaa 14.04.2016 19:54
jeszcze nie jadłam
Ola1984 14.04.2016 18:14
Pyszna porcja mięska :)
IKrakowianka 14.04.2016 18:06
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak