Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z cukinii

5.0
(156)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na pasztet z cukinii, z dodatkiem marchewki, cebuli i kaszy manny, która zagęszcza nam masę. Pasztet z cukinii można zajadać do kanapek lub podać z dipem jogurtowym na kolację lub śniadanie. To świetne urozmaicenie codziennego menu. 

Składniki:

cukinia 3 duże sztuki
marchew 2 sztuki
kasza manna 1,5 szkl
czosnek ząbki 3 sztuki
cebula 3 średnie sztuki
olej 0,5 szklanki
tymianek 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista do smaku do smaku
jajko 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

3 duże cukinie to około 1 kilograma. Nie krój ciepłego pasztetu! Zostaw go do całkowitego ostygnięcia.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić pasztet z cukinii. Będziesz potrzebować około 1 kilograma cukinii. Bardzo ważne jest posypanie cukinii solą, pozostawienie, aż puści sok i dokładne jej odciśnięcie. Aromatyczne zioła prowansalskie poprawiają smak i nadają przyjemny, apetyczny aromat. Jeśli nie przepadasz za tymiankiem, dodaj bazylie suszoną.

1. Marchewkę obieramy, cukinie myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

2. Cukinie dobrze solimy i odstawiamy żeby puściła sok. Odsączamy sok z cukinii.

3. Cebulę obieramy i dusimy na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Do cukinii dodajemy przestudzoną cebulę, żółtka jaj, kaszę mannę, zioła, pieprz, olej i marchewkę. Wszystko mieszamy.

5. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z cukinii. Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki ("keksówki "), wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.

Pasztet z cukinii to popularne danie sezonowe. Zastąpi wędliny i ser, bo możesz podać go do kanapek. Pysznie będzie smakować z sałatką ze świeżych pomidorów lub zwykłą sałatą z sosem vinaigrette. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia 29.09.2023 13:43
Pyszny . Często robię i jemy na gorąco
Hahana 11.09.2023 11:28
Czy cukinię starszą, z twardą skórką należy obrać? I środki usunąć?
Marcela98 19.08.2022 13:10
Ile to jest 3 duże cukinię?
Misia 29.09.2023 13:42
Pisze
Doradca Smaku 22.08.2022 12:35
Jedna duża cukinia waży ok. 600-700 gramów, więc trzy duże cukinie to ok. 1800-2100 gramów.
sezamek 06.11.2016 00:15
dobry też taki robię :)
Ela15 31.10.2016 10:59
świetny przepis
Patrycja33 19.09.2016 23:56
uwielbiam warzywne pasztety:-)
paula191919 05.05.2016 11:46
takiego pasztetu jeszcze nigdy nie jadłam ;p
afrodyta 26.04.2016 20:58
Idealny na wiosenne śniadanie :-)
ben-ka 25.04.2016 21:14
Pyszny, robię podobny, ale dopiero jak mam swoją cukinię.
dodi 25.04.2016 19:18
robiłam troszeczkę inne składniki, pycha
Róża1 25.04.2016 16:16
ciekawy przepis !!!!!!!!!!!!!
Janina 25.04.2016 15:50
Fajny przepis;))
Wiktoria29 25.04.2016 14:55
bardzo lubię taki tylko nie dodaje ziół prowansalskich
Grazyna0211 25.04.2016 13:50
świetny pasztet
AZgotuj 25.04.2016 12:13
pyszny pasztet, znika z lodówki bardzo szybko:)
Ola1984 25.04.2016 11:20
Uwielbiam pasztet z cukinii :)
luna76 25.04.2016 11:11
wspaniały pomysł ! :)
Mniam 25.04.2016 11:04
Fajny, weget@riański pasztet.
gosia56 25.04.2016 10:29
super pasztecik;)
Ania321 25.04.2016 10:28
Fajny przepis :)
Krystyna32 25.04.2016 10:26
pyszny pasztet
Madzai 25.04.2016 10:08
bardzo ciekawe :)
Damiano
Damiano 25.04.2016 08:59
też robię taki pasztet
IZABELA29 25.04.2016 08:48
robiłam kiedys smaczny
Krzysztof15 25.04.2016 06:32
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak