Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane jaja faszerowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajka ugotowane na twardo 7 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
szczypiorek 1/2 łyżki
koper świeży 1/2
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane jaja faszerowane

6 jajek gotujemy na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, a następnie pstrym nożem kroimy je na pół ( w skorupkach ). Jajka usuwamy za pomocą łyżeczki ze skorupek (ale tak by skorupek nie uszkodzić ) i przekładamy je do miseczki.

Za pomocą widelca rozgniatamy jajka na pastę. Do rozgniecionych jajek dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mleko, posiekane zioła i wbijamy 1 jajko. Wszystko starannie mieszamy. Masę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełniamy skorupki jajka. Masło rozpuszczamy na patelni mieszamy z pozostałą bułka tartą, tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch jajek.

Jajka wykładamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut lub do momentu kiedy wierzch jajka ładnie się zarumieni.

Jajka serwujemy na gorąco, ale pyszne są też na zimno.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 22.04.2016 19:55
Bardzo lubię jajka faszerowane.
mirosława4 22.04.2016 19:11
apetyczne danie
agnieszka214 22.04.2016 17:33
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak