Przepis i sposób przygotowania na: Afrykański rumianek
Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki. Pieczemy w temperaturze ok 160 stopni ok 45 minut… zależy od wielkości tortownic… jak wysokie będą krążki.
Po upieczeniu krążki ciasta studzimy a następnie każdy przekrawamy na połowę.
Przygotowujemy masę: galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wody i studzimy. Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozpuszczamy w małej ilości wody żelatynę (ok 100 ml).
Obieramy banana i pomarańczę ze skórki. Banana oraz ananasy i brzoskwinię kroimy w kosteczkę. Pomarańczę filetujemy i też kroimy drobno.
Dwa krążki ciasta dzielimy na małe kawałeczki i mieszamy z owocami. Dosypujemy mak i ponownie mieszamy.
Do ubitej kremówki delikatnie wlewamy galaretkę oraz żelatynę – mieszamy. Powstałą masę wlewamy do ciasta z owocami i ponownie delikatnie mieszamy.
Na dnie tortownicy układamy jeden krążek ciasta. Wlewamy całą masę i przykładamy drugim krążkiem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.