Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Afrykański rumianek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

kakao 100 g
mąka pszenna 1 szklanka
kefir 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 2-3 łyzki
tłuszcz do formy

masa

galaretka agrestowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
cukier 1 szklanka
banan 1 szt
ananas w puszce 3-4 krażki
pomarańcza 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 szt
mak 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Afrykański rumianek

Jajka mieszamy z cukrem, nie musimy ubijać na puszystą masę. Dodajemy kopiastą łyżeczkę sody i czekamy aż się spieni. Dosypujemy mąkę wymieszaną ze 100 g kakao – to praktycznie całe małe opakowanie. Dokładnie mieszamy i wlewamy kefir. Dosypujemy jeszcze 2-3 łyżki mąki tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki. Pieczemy w temperaturze ok 160 stopni ok 45 minut… zależy od wielkości tortownic… jak wysokie będą krążki.
Po upieczeniu krążki ciasta studzimy a następnie każdy przekrawamy na połowę.
Przygotowujemy masę: galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wody i studzimy. Ubijamy kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozpuszczamy w małej ilości wody żelatynę (ok 100 ml).
Obieramy banana i pomarańczę ze skórki. Banana oraz ananasy i brzoskwinię kroimy w kosteczkę. Pomarańczę filetujemy i też kroimy drobno.

Dwa krążki ciasta dzielimy na małe kawałeczki i mieszamy z owocami. Dosypujemy mak i ponownie mieszamy.
Do ubitej kremówki delikatnie wlewamy galaretkę oraz żelatynę – mieszamy. Powstałą masę wlewamy do ciasta z owocami i ponownie delikatnie mieszamy.

Na dnie tortownicy układamy jeden krążek ciasta. Wlewamy całą masę i przykładamy drugim krążkiem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 20.04.2016 11:07
bardzo interesujący przepis :)
agnieszka214 19.04.2016 20:07
Takie pyszne ciasto jest pyszne
mirosława4 19.04.2016 18:04
interesujący przepis
Benita 19.04.2016 15:29
fajna nazwa
Anna169Hosz 19.04.2016 12:44
Торт „Африканская ромашка - ciasto o które kiedyś pytałam:) Przepis ukraiński.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak