Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pizzę na cienkim cieście, jak z ulubionej pizzerii możesz przygotować w domowym zaciszu. Pizza z pieczarkami, salami, serem pleśniowym, zwieńczona liśćmi rukoli, zachwyci Was smakiem i wspaniałym wyglądem. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Składniki

sos pomidorowy 500 mililitrów
pieczarki 10 sztuk
cebula 1 sztuka
salami 6 plastrów
ser pleśniowy niebieski 100 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
rukola 1 pęczek
pomidory suszone Smak 6 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżka
orzeszki piniowe 1 łyżka
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżki

Ciasto

mieszanka do wypieku chleba 400 gramów
woda 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 3 łyżki
mąka pszenna 1-2 łyżka
drożdże 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

Kroki postępowania

1

Przygotuj składniki.

Krok 1 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto
2

Ciasto:

Na początku świeże drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 10-15 minut. 

Do misy miksera dodajemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, by dodać rozczyn, pozostałą, letnią wodę, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę.

Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.

Krok 2 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto
3

Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.

Krok 3 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto
4
Na każdą część ciasta dajemy sos pomidorowy, a następnie plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę, kawałki sera pleśniowego, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Z wierzchu posypujemy obficie Przyprawą do pizzy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto
5

Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15-20 minut w 250°C (lub około 5 minut w 310°C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem pizzę posypujemy sałatką z rukoli.

Krok 5 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak