Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami
Do miski wsypać mąkę , dodać jajko, mleko i sól. Wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na ok. 20 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem przed każdym naleśnikiem. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać trochę wody lub mleka.
Farsz:
Pieczarki obrać , drobno pokroić doprawić solą i pieprzem i podsmażyć .
Kapustę wypłukać , zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu odlać wodę uzupełnić świeżą i gotować do miękkości. Jeżeli uznamy że kapusta jest już miękka odcisnąć z wody i jeszcze ją rozdrobnić. Pokrojoną kapustę przełożyć na patelnię , dodać tłuszcz ( ja daję margarynę ) i podsmażyć. Następnie dodać do niej przygotowane pieczarki. Wszystko dobrze wymieszać dalej smażąc .Gotowy farsz odstawić do lekkiego wystygnięcia. Farsz nakładać łyżką na każdy naleśnik i zawijać. Obtoczyć w jajku i w bułce tartej, smażyć na złoty kolor.