Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 sztuka
olej rzepakowy łyżka
masło 150 g wiejskiego
ryż do risotto 1,5 szklanki
rosół warzywny 1 l
cukinia 2 sztuki
gruszka 1 sztuka
morele suszone 10 sztuk
parmezan starty 100 g
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat w młynku
kolendra kilka posiekanych listków

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20

Kroki postępowania

1
Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zaraz po wrzuceniu dodajemy masło i wsypujemy ryż. Całość smażymy aż ryż się zeszkli a następnie podlewamy porcją rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas podlewając rosołem
Krok 1 - Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20 foto
2
Cukinie kroimy w grubszą kostkę. Gruszkę obieramy i również kroimy w kostkę. Suszone morele kroimy w drobniejszą kostkę. Gdy ryż wchłonie niemal cały rosół, wlewamy resztę rosołu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy starty ser i pozostałe masło i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy kilka kaparów i dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku bazylią.
Krok 2 - Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20 foto
3
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami kolendry i posypujemy delikatnie startym parmezanem.
Krok 3 - Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 25.03.2016 18:31
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak