Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół z kury Kucharek 500 ml
kiełbasa biała 500 g surowej
suszone borowiki 2 łyżki pudru
cebula 1
ząbki czosnku 2
masło 2 łyżki
zakwas na żur 1 l naturalnego
chrzan tarty 2-3 łyżki
śmietana 30% 100 ml
jajka przepiórcze kilka
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
2
Do dużego garnka z gotującym się rosołem wkładamy ponakłuwaną kiełbasę. Dzięki temu szybciej się ugotuje i nie będzie pękała w czasie gotowania. Do gotującego się rosołu dodajemy również kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 2 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i masło. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
4
Po kilku minutach wyjmujemy z rosołu kiełbasę, do garnka dodajemy puder z suszonych borowików – aby przygotować puder wystarczy wrzucić suszone grzyby do miksera i miksować aż do uzyskania pudru. Do rosołu dodajemy zakwas, zeszkloną cebulę z czosnkiem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan i śmietanę, całość przyprawiamy do smaku. Tak przygotowany żur podawać z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanymi, przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi.
Krok 4 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 01.12.2016 18:02
Wygląda pięknie
BOSS75
BOSS75 28.03.2016 14:49
identyczny jak u mojej mamy :)
Ola1young 24.03.2016 20:02
doskonały żurek ,lubie taki :)
sezamek 24.03.2016 18:05
Tak jak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak