Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

piersi z kurczaka 4 szt
ciasto francuskie 2 małe opakowania
olej rzepakowy do smażenia
jajko
ziarna sezamu

MARYNATA

suszone pomidory w proszku 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

NADZIENIE

cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
szpinak mrożony 450 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski

Kroki postępowania

1
Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić.
W tym czasie można przygotować nadzienie.
Krok 1 - Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski foto
2
Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje.
Krok 2 - Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski foto
3
Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami.
Krok 3 - Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski foto
4
Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko.
Krok 4 - Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski foto
5
Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Krok 5 - Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :)
Krok 6 - Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 24.03.2016 22:19
dla mnie bomba :)
justynkag 24.03.2016 20:58
Apetycznie się prezentuje. Świetne składniki. Pod mój gust
Kolorowa 24.03.2016 19:25
Bardzo ładnie wygląda ;)
Konczi 24.03.2016 19:23
Pysznie wygląda : )
adelajda 24.03.2016 18:43
smaczna propozycja
IKrakowianka 24.03.2016 18:15
bardzo pomysłowe
agaK. 24.03.2016 18:15
Pomysł świetny, wyimaginowany ale smaczny:)
cukiereczek 24.03.2016 17:44
ależ apetyczne
olkaaa 24.03.2016 17:25
bardzo fajne
Beatris 24.03.2016 17:15
Prawdziwy rarytas... Ślinka cieknie na sam widok:)
Damiano
Damiano 24.03.2016 16:48
smaczne mięsko
Róża1 24.03.2016 16:44
wspaniały przepis !!!!!!!!!!
Edita 24.03.2016 16:27
smacznie wyglada
marzut 24.03.2016 16:17
Super danie
Janina 24.03.2016 16:09
Fajna propozycja;))
Wafelek2601 24.03.2016 15:35
Bardzo dobre
Wiktoria29 24.03.2016 15:25
fajny pomysł, apetyczne danie
Futka 24.03.2016 15:00
Bajecznie smakowita propozycja :)
Agnieszka-87-25 24.03.2016 14:42
można takie ciągle jeść
Adamorek 24.03.2016 13:19
bardzo elegancki pomysł
Ania321 24.03.2016 13:00
zjadłabym z przyjemnością :)
kd045 24.03.2016 10:16
Smakowity przepis
Ewelina1991 24.03.2016 10:02
same pyszności
bertpvd 24.03.2016 09:50
genialny przepis
IZABELA29 24.03.2016 09:42
Cos pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak