Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z kurczaka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 400 g ( bez skóry)
bułka czerstwa 40 g grahamka
mleko 2% 50 ml
marchewka 1
pietruszka 1
jajko 1
ziele angielskie 2
Liść laurowy suszony Prymat 1
masło 30 g
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do podsypania
sól do smaku
pieprz

Porada

Budyń można zrobić dzień wcześniej . Kokilki przechowujemy w lodówce zakrytę folią.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z kurczaka

Kroki postępowania

1
Udka ugotować z włoszczyzną, razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
Bułkę połamać i namoczyć w mleku.
Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z bułką.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Krok 1 - Budyń z kurczaka foto
2
Masło utrzeć z żółtkiem. Z białka ubić pianę.
Do masy mięsnej dodajemy masło z żółtkiem . Potem delikatnie mieszając partiami dodajemy ubitą pianę.
Krok 2 - Budyń z kurczaka foto
3
Tak przygotowaną masę wkładamy do 4 kokilek ( 7 cm.) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Na spód i wierzch foremek można położyć listek natki pietruszki.
Krok 3 - Budyń z kurczaka foto
4
Napełnione kokilki wstawiamy do naczynia z wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok.20-25 minut. Po wyłączeniu na chwilę zostawiamy je w gorącej wodzie.
Krok 4 - Budyń z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 23.03.2016 18:28
Bardzo dziękuję , nam bardzo smakuje , jestem przekonana że się nie zawiedziesz :)
Beatris 23.03.2016 18:02
Wygląda bardzo apetycznie, zapisuję sobie przepis w ulubionych do wykorzystania w najbliższym czasie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak