Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek bakaliowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

wafelki 2 sztuki
mąka pszenna 38 dag
cukier 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
jajko 1 sztuka
masło 25 dag

masa czekoladowa

czekolada mleczna 1/2 tabliczki
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
miód 1 łyżka
śmietana 30% 2 łyżki

Dodatkowo

żurawina suszona 2 łyżki
orzechy laskowe kilka sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
płatki migdałowe
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bakaliowy

Kroki postępowania

1
Wafle w białej czekoladzie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i na sucho w misce wymieszać z cukrem, mąką oraz szczyptą soli, następnie dodać sok z cytryny, masło i jajko, szybko zagnieść ciasto
Krok 1 - Mazurek bakaliowy foto
2
Zagniecione ciasto owinąć w woreczek i schłodzić 30 minut w lodówce po tym czasie podzielić na dwie części i cienko rozwałkować z ciasta wyciąć prostokąt o wymiarach 20 cm na 12 cm i przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
Krok 2 - Mazurek bakaliowy foto
3
brzegi posmarować białkiem i obłożyć małymi kwiatuszkami wyciętymi z ciasta ( kwiatek ma zachodzić na kwiatek) po wierzchu wszystkie kwiatki posmarować białkiem, a środek mazurka delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w temp.180 st około 20 minut do momentu zrumienienia ciasta, wystudzić .
Krok 3 - Mazurek bakaliowy foto
4

Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie dzięki czemu otrzymamy dwa mazurki po upieczeniu mazurków zostanie nam troszkę skrawków które należ ze sobą połączyć i rozwałkować, a następnie wyciąć małe ciasteczka które są pysznym skutkiem ubocznym z mazurków .W garnuszku rozpuścić obie czekolady z dodatkiem miodu i śmietany do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać szczyptę soli i przestudzić .
Przestudzoną masą czekoladową napełnić środki mazurków i posypać po wierzchu bakaliami, odstawić do zastygnięcia czekolady i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak są czyli z samą masą czekoladową.
Krok 4 - Mazurek bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.03.2016 17:30
zjadłabym kawałek :)
Janina 23.03.2016 15:08
Pyszności;))
Agnieszka-87-25 23.03.2016 14:31
bardzo apetyczny
Ewelina1991 23.03.2016 13:52
pysznie wygląda ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak